Розділи:

Мітки:

Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні

18 червня 2013 року відбувся захід з нагоди початку Проекту «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні», який відкрив діяльність Ради Європи на підтримку зусиль України на шляху реформування судової системи відповідно до європейських стандартів. Реалізація Проекту стала можлива за фінансової підтримки уряду Швеції. Угоду про започаткування Проекту було підписано у грудні 2012 року в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2011-2014 роки урядом  Швеції в особі Шведської Агенції міжнародного розвитку (SIDA). 

У заході взяли участь Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи пані Ханне Юнкер, Посол Швеції в Україні пан Стефан Гуллгрен, представники органів державної влади, учасники Проекту та представники Ради Європи, провідні науковці, викладачі вищих навчальних закладів, а також представники засобів масової інформації, зокрема головний редактор юридичного журналу «Право України», доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України Олександр Святоцький.

Виступаючи на конференції з нагоди відкриття Проекту, Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк подякував представникам Ради Європи й уряду Швеції за підтримку реформ, що проводяться в Україні, і зокрема, в судовій системі держави. «Така плідна співпраця особливо важлива й тому, що реформування – це тривалий та глибинний у своїй суті процес, який потребує системності й послідовності у забезпеченні його реалізації. І саме ці підходи притаманні міжнародним інституціям, що працюють в Україні у напрямі вдосконалення судової системи»,– наголосив Ярослав Романюк.

«Рада Європи та уряд Швеції підтримують зобов’язання України продовжувати реформу судової системи, – зазначила у своєму виступі на конференції  Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи пані Ханне Юнкер. – Новий Проект Ради Європи має на меті підтримати реформування українського судочинства шляхом сприяння інституціям та законодавчим реформам судової влади в Україні відповідно до європейських стандартів, визначити потенційні виклики у впровадженні реформ, проаналізувати причини цих викликів і накреслити шляхи їх подолання.

Як зазначив Посол Швеції в Україні пан Стефан Гуллгрен, Проект спрямований на утвердження верховенства права в Україні». 

Проект розроблено спільно з основними національними учасниками у сфері судочинства, органами суддівського самоврядування, національними неурядовими організаціями, представниками міжнародних організацій в Україні. Партнерами Проекту є Адміністрація Президента України, Верховний Суд України, Вища рада юстиції, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Конституційна Асамблея, Національна школа суддів, органи суддівського самоврядування.

 

Фотозвіт